Desavanja

Mario Željo Milošević četvrti put zaredom najbolji u snookeru

"U Bugojnu se proteklog vikenda igrao grand Masters u snookeru gdje je šesnaest naših najboljih igrača ukrstilo štapove za titulu najboljeg među najboljim."

Sedam dana ranije u snooker klubu Union Jack u Sarajevu igrala se grupna faza Carlsberg snooker lige Best of the best u kojoj se u završno Masters takmičenje od njih 24, uspjelo plasirati 16 igrača. 

U Bugojnu se igralo na dva profesionalna snooker stola u predivnoj atmosferi snooker kluba „Desetka“.

Najzanimljiviji dio takmičenja sigurno je bila borba između četverostrukog državnog prvaka Kenana Terzića i do tada trostrukog Marija Želje Miloševića. Izvanrednom kontrolom bijele kugle, baš poput Mesija, Terzić je pronalazio najbolja rješenja da zaobiđe odbranu Miloševića te je virtuoznom igrom poveo rezultatom 2:0. U trećem frejmu je također Terzić prešao u vodstvo i kada su svi mislili da je gotovo on je promašio trivijalnu meč kuglu koju bi, da je riječ o treningu, ubacio u 10 od 10 pokušaja. Međutim, adrenalin te dobro poznati prelazak preko ciljne linije,  koji ni u najljepšim snovima nije lak, učinili su da Terzić promaši i da šansu Miloševiću da preuzme inicijativu i osvoji svoj prvi frejm u ovom meču. U nastavku meča Terzić nije uspijevao da pronađe svoju igru iz prethodna dva frejma te je izgubio i naredni frejm. Samo u odlučujućem petom frejmu Terzić je pronašao svoju sigurnost te je sukerovao Miloševića sa samo tri kugle na stolu, u fazi kada mu je bio potreban samo jedan snuker.  Milošević je zatim izlazeći iz sukera uz pomoć „Bogova snukera“ ne samo ovjerio ciljnu kuglu nego je nekim čudom i ubacio.

I naredni Miloševićev meč na putu ka još jednoj tituli najboljeg među najboljim bio je krajnje interesantan. Naime, u početku polufinalnog meča, Milošević nije uspjeo da zaustavi veterana ove igre, izuzetno nadahnutog Mustafu Husovića koji je u stilu Ronniea OSullivana ubacivao i moguće i nemoguće kugle te je tako ostvario vodstvo od 2:1. Također, nakon izuzetno iscrpnog meča protiv Terzića mnogi su mislili da Milošević neće smoći snage da se odupre sjajnom Husoviću te i ovaj meč preokrene u svoju korist, međutim iscrpnim fizičkim treninzima upotpunjenim i mentalnom snagom pomogli su Miloševiću da dobije i ovaj meč te se plasira u finale takmičenja.

Sa druge strane, sjajni Edin Kovačević iz Tuzle, već dobro poznati igrač iz prethodne dvije sezone ali bez značajnog rezultata, pobijedio je već u prvom meču Mirzu Vukovića iz Lukavca u odlučujućem frejmu i pokazao da je jedan od ozbiljnih kandidata u borbi za prvo mjesto. 

U svom narednom meču Kovačević se sastao sa najboljim igračem iz Bugojna, Zlatanom Fukom te ga je bez većih poteškoća pobijedio rezultatom 3:1.  U polufinalnom meču izvanredni Kovačević sastao se sa prošlogodišnjem viceprvakom Carlsberg snooker lige BiH, sarajlijom Farisom Vučkićem koji je poznat kao igrač koji je ostvario najbolji rezultat na prošlogodišnjem Vienna Open turniru, kada je završio na 9. mjestu pored 15 profesionalnih igrača iz Engleske, te igrač koji je iste godine završio na 2. mjestu Zagreb Opena. 

Hirurški preciznim udarcima te spektakularnom pozicionom igrom Kovačević je pobjedio Vučkića rezultatom 3:1 te je obezbijedio sebi mjesto za finalnim stolom u borbi protiv do tada trostrukog državnog prvaka Marija Želje Miloševića. 

Istodobno su počeli mečevi za treće i za prvo mjesto Carlsberg snooker lige Best of the Best, gdje su se sastali Mario Željo Milošević iz Sarajeva i Edin Kovačević iz Tuzle te Mustafa Husović i Faris Vučkić, obojica iz Sarajeva. 

Vučkić nije uspjevao da pronađe svoju igru protiv sjajnog Husovića te je i u borbi za treće mjesto izgubio. Time je Mustafa Husović zauzeo sigurnu treću poziciju te osvojio novčanu nagradu od 750 KM.

Milošević i Kovačević su započeli svoj okršaj u prepunoj sali snooker kluba Desetka u Bugojnu.   

Za nepunih sat i pol završio se finalni meč između ova dva mlada igrača snookera. Ipak je na kraju bio bolji Milošević koji je do svoje četvrte titule za redom najboljeg igrača u državi došao rezultatom 3:0, te je treći put osvojio novčanu nagradu u iznosu od 2.000 KM obezbijeđenu od strane sponzora takmičenja. 

Kovačević se zadovoljan plasirao na drugu poziciju te je osvojio novčanu nagradu za drugo mjesto u iznosu od 1.000 KM. 

Nagradu za naveći break u iznosu od 250 KM osvojio je četverostruki državni prvak Kenan Terzić napravivši 54 uzastopna poena. 

Na dodjeli nagrada prisustvovala su mnoga poznata lica ovog sporta te predstavnici kompanije Carlsberg BiH koji su i uručili nagrade pobjednicima. 

„Medalje se osvajaju na treningu, a na takmičenja se samo dolazi po njih“, ponovio je u svom govoru Zijad Redžić,  predsjednik Snooker organizacije BiH te direktor snooker lige Bilijar i snooker saveza BiH nastojeći da motiviše igrače da treningom unaprijede svoju igru.

Svi takmičari odlaze na zasluženi odmor do septembra kada se očekuje početak nove takmičarske sezone Carlsberg snooker lige te Lige za prvaka države i našeg predstavnika na europskom prvenstvu u snookeru. 

Za više informacija o takmičenjima posjetite oficijelnu web stranicu Snooker Organizacije BiH http://snooker.org.ba i oficijelnu stranicu Bilijar i snuker saveza BiH http://www.bilijar.ba