Desavanja

Mario Željo Milošević odbranio titulu prvaka države u snookeru

"Juli mjesec bio jec pun događanja za ljubitelje snookera u BiH. Naime odigrana su dva kola završnog Mastersa Carlsberg snooker lige BiH, najvećeg takmičenja ovog tipa u jugoistočnoj Europi."

Prvo kolo odigrano je 1. i 2. jula u tuzlanskim snooker klubovima Click, Billy Blues i novootvorenom BKCu. Sjajna atmosfera pratila je snooker vikend u Tuzli a zahvaljujući broju snooker stolova cijelo takmičenje odigrano je u jednom danu. Takmičilo se 18 najboljih snooker igrača iz cijele zemlje a poseban akcenat bio je na tada aktuelnom državnom šampionu mladom Mariju Želji Miloševiću iz Sarajeva. Bez većih iznenađenja proteklo je cijelo takmičenje a prošlogodišnji trećeplasirani igrač iz Tuzle sjajni Sanjin Lemezović samo je potvrdio svoj kvalitet tako što je na putu do finala izbacio favorita Farisa Vučkića te nadolazeću novu nadu BiH Snookera Šišić Rijada, koji je u meču čak i vodio sa 2:0 te napravio najveći break Masters takmičenja od 52 poena. No, neustrašivom Lemezoviću to nije bila prepreka na putu do trona.

Sa druge strane mladi Milošević nije imao većih problema da dođe za finalni stol osim u polufinalnom meču protiv dobro poznatog, sada još spremnijeg, našeg predstavnika na europskom prvenstvu u snookeru,  sjajnog bugojanca Zlatana Fuke.

Izvanrednom igrom kako ofanzivnom tako i defanzivnom, Fuka je poveo sa rezultatom 2:0 ali to nije bilo dovoljno da se zaustavi neustrašivi «Super Mario» koji meč okreće u svoju korist te ga završava rezultatom 3:2. Milošević dolazi za finalni stol sa samo dva izgubljena framea i u sjajnoj formi dok za Lemezovića moramo reći da su dvije prethodne pobjede bile ipak teži teret da bi mogao dati maksimum u finalnom meču protiv Miloševića.

Finale se završavaju rezultatom 3:0 u korist Miloševića te on staje na samo korak od odbrane titule. U narednom kolu biće mu dovoljno da prođe samo prva dva protivnika.

15. i 16. juli i klub Cue Ball u Kiseljaku bili su rezervisani za II kolo Mastersa Carlsberg Snooker lige BiH. Žrijeb i dobra igra odlučivali su titulu između četiri igrača. Radilo se o Mariju Želji Miloševiću iz Sarajeva, Zlatanu Fuki iz Bugojna, Sanjinu Lemezoviću iz Tuzle te Šišić Rijadu također iz Sarajeva.

Šišić Rijad u prvom pretkolu susreće se sa izvanrednim Mirzom Vukovićem iz Tuzle koji je osvajač dva uzastopna kola u Tuzli što samo govori o njegovoj kvaliteti. Šišić je poveo rezultatom 2:0 no kada je trebao da pređe ciljnu liniju Vuković ga je u tome spriječio, preokrenuo je meč u svoju korist i poentirao sa 3:2 što Šišića izbacuje iz borbe za državnog šampiona.

Na drugoj strani Zlatan Fuka u drugom kolu susreće se ponovo sa mladim Miloševićem te na kraju u meču režiranom poput Hičkokovih filmova ponovo gubi u odlučujućem frameu rezultatom 3:2.

Iako je Fuka vodio 2:1 te u četvrtom frameu imao prednost od 24 poena to nije bilo dovoljno da se aktuelni državni prvak pošalje na klupu. Pobjedivši izvanrednog Fuku, Milošević je sebi već obezbijedio titulu državnog šampiona te i Fuka gubi mogućnost zauzimanja bar treće pozicije.

Sada su sve oči bile uprte u meč između favorita i ovog kola Farisa Vučkića te sjajnog tuzlaka Lemezovića. Da je Lemezović pobijedio Vučkića bio bi sigurno viceprvak države ali je Vučkić ipak bio odlučan da ga pobijedi te osvaja II kolo Mastersa pobijedivši u finalu i Miloševića i time zauzima mjesto viceprvaka države.

Nakon proglašenja pobjednika II kola Mastersa Carlsberg Snooker lige BiH tabela je izgledala ovako: potvrđena titula državnog prvaka i prvo mjesto pripalo je ponovo mladom Mariju Želji Miloševiću iz Sarajeva. Titula viceprvaka također ostaje u sarajevu u vlasništvu Farisa Vučkića vlasnika i najvećeg snooker breaka u BiH, izvanredni Sanjin Lemezović iz Tuzle, kako prošle godine tako i ove zauzima treću poziciju, a moramo naglasiti da je konkurencija ove godine bila mnogo jača te da prošlogodišnji viceprvak nije uspjeo da izbori plasman na završne masterse što govori o spremnosti ostalih igrača u BiH.

Nagrada za najveće breakove također ostaje u Sarajevu te su za break od 64 odnosno 54 poena nagrađeni Faris Vučkić i Šišić Rijad iz Union Jack Snooker kluba u Sarajevu.

Novčana sredstva obezbijedio je sponzor Carlsberg BiH, a u noći ceremonije dodjele nagrada ispred kompanije uručio ih je Muamer Karabeg.

Dokaz da je snooker sve popularniji u našoj zemlji je i predsjednik snooker kluba Billy Blues iz Tuzle Muris Katanić koji je nedavno također završio kurs South West Snooker Academy u Glouchesteru te obezbijedio tuzlacima da i oni imaju certificiranog trenera ispred WPBSA koji će ih moći spremiti za narednu sezonu.

Stara sportska poslovica glasi: pehari se osvajaju na treningu, a na takmičenje se samo dolazi po njih, naglasio je Zijad Redžić predsjednik Snooker organizacije BiH i trener državnog prvaka i viceprvaka.

Snooker Organizacija BiH te svi njeni članovi odlaze na zasluženi odmor a nastavak sezone planiran je za septembar što svi ljubitelji snookera u BiH željno iščekuju.