Desavanja

Snooker sve popularniji u BiH: Zizi želi dovesti O'Sullivana, Sandra pobjeđuje muškarce

snooker-popularno.jpg

"Snooker je sport s najvećom ekspanzijom na svijetu,a mečevi sjajnih igrača privlače veliku pažnju. Ovaj sport je prisutan i u BiH, a najpoznatiji sarajevski klub u kojem je moguće okušati se u snookeru je Union Jack snooker&billiard klub u Hrasnom."

O snookeru smo razgovarali s vlasnikom kluba i jedinim certificiranim bh. trenerom snookera Zijadom Redžićem Zizijem, kao i njegovom kolegicom Sandrom Spasojević.

Redžić se snookerom bavi nekoliko godina, a u ovaj sport se zaljubio na "prvi frame".

"Snookerom se aktivno bavim od 2013. godine, a ranije sam igrao bilijar. U klubu u kojem sam tada bio nabavili smo sto za snooker, odigrao sam jedan frame iz znatiželje, što je bilo dovoljno da zaboravim bilijar i zavolim snooker", izjavio je Redžić za portal Klix.ba.

Snooker i "obični" bilijar su bratske discipline, ali su veoma različite.

"Bilijar i snooker su u suštini bratski sportovi, zapravo, snooker je bilijarska disciplina, bilijar, karambol i snooker. Tu je engleski bilijar, američki pool i drugi. Razlika je ogromna, od veličine stola koji je dva puta veći kod snookera do čohe koja je stopostotna vuna, dok je kod bilijara čoha zapravo veoma tanak materijal bliži svili. Snooker stolovi su presvučeni grubom čohom, a griju je grijači, što omogućava bolju i bržu putanju kugle. Razlika je i u debljini štapova, jer su štapovi za snooker mnogo tanji i njihova izrada je zahtjevnija. Sama disciplina je drugačija, u snookeru imate 15 crvenih kugli sa šest obojenih i bijelom, dok u bilijaru imate 15 običnih kugli. Moguće je preći sa jednog na drugi sport, kao i istovremeno bavljenje s obje discipline", rekao je naš sagovornik.

Sistem igre je drugačiji, kao i bodovanje.

"Crvene kugle nose jedan poen, žuta dva, zelena tri, smeđa četiri, plava pet, roza šest i crna sedam. Kad se ubaci crvena, na redu je boja, koja se kasnije vraća na svoju tačku, dok crvene ostaju u rupi. Kad nestane crvenih kugli, onda se ubacuju boje po redoslijedu, odnosno od žute do crne", kazao je Zizi.

Trajanje jednog snooker meča se kreće od tri pa do 38 frameova.

"Zavisi od liga. Amaterske, odnosno klupske, najniži su igrački kvalitet. Mi igramo na maksimalno tri framea, dok se na turnirima igra na minimalno pet frameova. Na svjetskim prvenstvima se igra do 38 frameova, odnosno dva dana. Dakle, sve zavisi od takmičenja i kvaliteta igre. Profesionalci iz štapa završavaju frameove i to ide brzo, za pet ili šest minuta, pa je i zanimljivije gledati. Rekord je 147 poena za pet i po minuta, za koliko je sto 'očistio' Ronnie O'Sullivan", riječi su prvog bh. certificiranog trenera snookera u BiH.

Svoje je certifikate stekao u Engleskoj, ali tu ne namjerava stati.

"Završio akademiju South West Snooker Academy, najprestižniju akademiju u Engleskoj. Jedini sam koji je završio dva kursa odjednom. Tražio sam i treći, međutim, sistem to ne dozvoljava. Potrebno se vratiti u svoj klub i obučavati mlađe, a nakon toga prelazite na treći nivo. Takvih učitelja ima samo šesnaest u svijetu", istakao je Redžić.

On uglavnom snooker igra rekreativno, a svoju pažnju fokusira na obuku mladih i popularizaciju snookera.

"U BiH imamo lige u kojima sam se takmičio, a bio sam i predsjednik Snooker saveza BiH te sam osnovao Snooker akademiju. Bio sam na turniru u Beogradu, ali u BiH je dosad bilo malo turnira, tako da i nisam ostvario neke posebno značajne rezultate. Kasno sam se počeo baviti snookerom, imao sam 37 godina, što je zalazak karijere u ovom sportu. Ipak volim ovaj sport i zbog toga sam se školovao za trenera i imam svoj klub. Fokus mi je na organizaciji i obučavanju drugih", izjavio je naš sagovornik.

U BiH se trenutno igraju lige u Sarajevu i Bugojnu, a krajem godine će početi Union Jack liga i još jedna liga koja će nositi ime po sponzoru.

"Lige su organizovane po divizijama. Pokrenuo sam snooker kao disciplinu u BiH, pa smo vremenom napravili tri divizije. U Sarajevu su bile A i B liga po 16 igrača, dok su u Tuzli i Bugojnu postojale samo A lige. Učestvovalo je oko 77 igrača. Naredni plan je bio preko 100 igrača, ali sam se fokusirao na svoj klub i svoju djecu. Ipak, nastavit ću animirati snooker u BiH. Nažalost, Tuzla nas je napustila, a to će učiniti i Bugojno. No, budućnost snookera je naša Union Jack liga, koja će funkcionisati po istom sistemu, predstavnik će ići na Evropsko prvenstvo, ali ćemo biti odvojeni od Bilijarskog saveza. Liga će početi vjerovatno u oktobru", rekao je Zizi.

Vlasnik Union Jack snooker&billiard kluba je izuzetno zadovoljan Festivalom snookera koji je održan prošle nedjelje.

"U nedjelju je uspješno organizovan Snooker festival na kojem je učestvovalo 18 igrača. Ovaj turnir je bio izuzetno dobro organizovan i posjećen. Radimo na promociji sporta. Imat ćemo Union Jack ligu i još jednu koju ćemo nazvati po sponzoru, kazao je Zijad.

Krajem godine je u planu organizacija turnira Sarajevo Open, na kojem će sudjelovati igrači iz BiH i okruženja.

"Radim na organizaciji Sarajevo Open turnira u snookeru. Nadam se da ćemo ga održati ove godine. To će biti internacionalni turnir na kojem će učestvovati igrači iz BiH, regije i Evrope. Dobili smo podršku predsjednika Svjetske snooker asocijacije Jasona Fergusona, a Sarajevo Open će posjetiti i jedno veliko ime. Moja želja je da u budućnosti ugostimo Ronnieja O'Sullivana i nadam se da će se to dogoditi", otkrio je Redžić.

Snooker bilježi veliku ekspanziju u svijetu.

"Snooker je sport s najvećom ekspanzijom na svijetu, a i u BiH vlada ogromno interesovanje. Naš klub broji više od 150 članova, imamo četiri stola i nažalost mali klub, inače bismo imali deset stolova. Stoga je jako teško rezervisati stolove", kazao je Zizi.

Profesionalni igrači, posebno oni vrhunski, igrajući snooker zarađuju mnogo novca.

"Otkako postoji snooker, igrači su zarađivali ogromna sredstva. Igrači snookera odlično zarađuju. PTC turniri, koje možemo gledati na Eurosportu, igračima donose od 20 do 150 hiljada funti, dok svjetsko prvenstvo donosi čak 350.000 funti. Ogromna su tu i sponzorstva. Dobar igrač snookera godišnje u prosjeku zaradi oko milion do milion funti, barem kada je riječ o najboljih pet. Pored toga su tu sponzorstva, egzibicioni mečevi i slično. Od snookera se može odlično živjeti, ali je konkurencija žestoka", jasan je bio Redžić.

Njegova kolegica Sandra Spasojević također igra snooker, a ponekad je i u ulozi sutkinje. Ovim sportom se bavi već nekoliko godina, uglavnom rekreativno.

"Snookerom sam se počela baviti prije četiri godine, otprilike kada se pojavio u BiH. Vremenom sam postala snooker sutkinja, a uporedo sam i igrala. Volim ovu igru, a mečeve pratim već desetak godina putem TV-a. Bilijar igram dosta dugo, ali se radi o dosta različitim igrama. Volim gledati Ronnieja O'Sullivana i Alistaira Cartera", izjavila je Spasojević.

Na turnirima se ne pojavljuje često, ali snooker igra svakodnevno.

"Ne igram toliko često, ali se trudim da nastupim na što više turnira, ne samo zbog kluba, nego i zbog sebe. Sve u svemu, zadovoljna sam. Igrat ću i narednu Union Jack ligu", rekla je Sandra.

Muškarci se teško odluče da igraju protiv nje, jer kako kaže, teško podnose poraz.

"Djevojaka zasad nema mnogo u snookeru, teško je naći protivnika, jer muškarcima nije jednostavno igrati sa mnom. Teško podnose poraz. Plaše se da izgube, pa odbijaju odigrati i jedan frame protiv mene", završila je Spasojević.